Trainers en coaches zijn woensdag bijeen gekomen in het Regionale Wielercentrum Noord om een lezing bij te wonen over trainen met vermogen. Een ontwikkeling dat ons nieuwe inzichten geeft. De lezing is verzorgd door Johan Boonstra, eigenaar van Sportsvision trainings- en adviescentrum. Met ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van sporters en onder ogen krijgen van trainings- en testresultaten heeft Johan zijn kennis gedeeld over trainen met vermogen.

Bij de beroepsrenners is de vermogensmeter niet meer weg te denken. Begeleiders van professionele wielerploegen analyseren fysieke prestaties en bepalen hun strategie aan de hand van wattages. In het onlangs verschenen magazine KNWU Wielersport werd de vorm van Lars van der Haar uitgedrukt in wattages. Bij een inspanningstest was zijn absolute waarde niet super hoog, maar omgerekend haalde hij met zijn 60 kilogram een relatief vermogen van 6,8 watt per kilogram lichaamsgewicht. In een vlakke tijdrit zal hij het nooit van Tom Dumoulin gaan winnen, maar in heuvel- of klimwedstrijden is hij een bevoorrecht renner.

Het unieke van een vermogensmeter ten opzichte van je hartslag is de realtime feedback die je ontvangt. Hierdoor kun je exact monitoren welke inspanning je levert. Daarnaast is de hartslag afzonderlijk minder betrouwbaar, omdat het onder andere door weersomstandigheden wordt beïnvloed. Echter is het essentieel om structureel met zowel hartslag- als vermogensmeter te trainen om daadwerkelijk de trainingen te optimaliseren en progressie te boeken.

Als wielercoach zorgt de inzage van vermogensdata voor meer interactie met de sporter, evenals een nauwkeurigere afstemming van de periodisering. De sporters die een vermogensmeter hebben begeleid ik via Trainingpeaks. Een geavanceerd programma waarin trainingen en wedstrijden nauwkeurig geanalyseerd worden. Voor iedere ambitieuze wielrenner is het de investering waard om een vermogensmeter aan te schaffen. Het is geen andere manier van trainen, maar een nieuwe manier van trainen.