Met een individuele tijdrit over 11,5 km begint het professionele dames wielerpeloton vandaag in het Italiaanse Aquileia aan de Giro Rosa 2017. De etappekoers over tien ritten is de vrouweneditie van de in mei verreden Giro d’Italia waarin Tom Dumoulin historie heeft geschreven.

Voor Ilona zou de roze trui een droom zijn, maar dat is momenteel helaas niet de werkelijkheid. Een intensief voorseizoen leverden wisselende resultaten op wat mogelijk in verband ligt met de ernstige val van vorig jaar. Dit heeft haar doen besluiten te kiezen voor een trainingsperiode waarin ze zich optimaal kan focussen op training en herstel. Met als doel geselecteerd te worden voor deelname aan de Giro Rosa. Zoals ze zeggen “kiezen is gekozen worden”, mag Ilona voor het Noorse Team Hitec Products in dienst rijden voor haar kopvrouwen. Een mooie beloning waar ze ontzettend naar uitkijkt.

De internationale wereldtop wil zich graag laten zien in de belangrijkste etappekoers voor vrouwen die op zondag 9 juli in Torre Del Greco eindigt. Met de kersverse Nederlands kampioene Chantal Blaak en Olympiër Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) doen er in totaal 19 Nederlandsen aan mee.

(Foto: Vic Geerlings)