MAASTRICHT – Transplant-wielrenner Jan Fennema uit Damwâld heeft woensdag de Donorrace in Maastricht op zijn naam geschreven. Hij gaf met een demarrage in de slotrondes het peloton, van zo’n vijftig man, het nakijken.

De Donorrace in Maastricht werd verreden als voorprogramma aan de Ridderronde, waar verschillende profs onder andere over het bekende Vrijthof fietsten. Naast wielrenners met een donororgaan, bestond het deelnemersveld ook uit fietsers die deelnamen aan ‘Fiets met je dokter’, een koers voor patiënten, die lijden aan hart- en vaatziekten. ,,Na de bel voor de laatste drie rondes ben ik in de aanval gegaan. Ik wist dit tot de eindstreep vast te houden”, vertelt de Damwâldster enthousiast.

Het eerste half uur van de wedstrijd verliep geneutraliseerd om zo met het gehele peloton aandacht voor orgaandonatie te vragen. Het is voor de 25-jarige Fennema ook de belangrijkste motivatie om voor de bijzondere wedstrijd naar Maastricht af te reizen. Op vijfjarige leeftijd redde een donorlever zijn leven. Fennema leed aan galgangatresia. Dit is een ziekte waarbij afvalstoffen niet door de lever en darmen worden afgebroken en dus direct in het bloed terechtkomen. Door hoge ogen te gooien tijdens verschillende wedstrijden wil hij benadrukken dat hij door een donorlever een nieuw leven heeft gekregen.

Alhoewel hij de Donorrace in Maastricht in zijn agenda rood omcirkeld had, stond het seizoen van Fennema vooral in het teken van European Transplant Games. Die werden in juni op Sardinië verreden. De wielrenner uit Damwâld legde daar in zijn categorie beslag op het goud tijdens de tijdrit en zilver in de wegwedstrijd.

De volgende wedstrijd waar Fennema specifiek aandacht voor orgaandonatie vraagt, is de Donorrace in Delfzijl. De wielrenners van de Stichting Sport en Transplantatie, aangevuld met prominenten en genodigden die zich aan het goede doel willen verbinden, rijden op 23 september de speciale wedstrijd.

(Bron: DockumerCourant)