Damwald – De 24-jarige wielerfanaat Jan Fennema uit Burgum gaat dit jaar op zoek naar goud bij de European Transplant Games. Op vijfjarige leeftijd redde een donorlever zijn leven. Door hoge ogen te gooien tijdens de wielerwedstrijd op Sardinië en een jaar later op de World Transplant Games hoopt hij een inspiratiebron te worden voor mensen die te maken krijgen met orgaantransplantaties.

Fennema is momenteel druk in training voor de wedstrijden. Het afgelopen seizoen heeft hij namens het Dutch Transplant Cycling Team al mooie prestaties geleverd. Ook draait hij namens wielervereniging Otto Ebbens uit De Westereen zijn rondjes in het amateurpeloton. ,,Dit doet ontzettend veel met me, omdat hier een lange weg van voorbereiding achter schuilt”, legt de Friese wielrenner uit, ,,Dankzij een donorlever kreeg ik een nieuw leven. De weg van revalideren na de transplantatie was er één met vallen en opstaan, maar tussen mijn oren heeft het altijd goed gezeten. Ook al was mijn lichaam soms ziek en zwak.”

Met wielercoach Jan Dupon is de route uitgestippeld naar de European Transplant Games, dat van 17 tot en met 24 juni in Cagliari op Sardinië plaatsvindt. Op het Italiaanse eiland wil hij Nederland vertegenwoordigen in de jacht naar goud. ,,De periode van ziek zijn en opereren zijn heftig, maar vooral ook het leven na de transplantatie is erg lastig. Tegenslagen, revalideren, opnieuw je plek zoeken in de maatschappij, het opnieuw leren kennen van en vertrouwen krijgen in je eigen lichaam, doktersafspraken, alle medicijnen. Het zijn zaken waar ik mee te maken kreeg in mijn pubertijd. Nu wil ik niet te lang achterom kijken. Alles uit mezelf halen en voor het ultieme doel gaan. Daarmee hoop ik ook anderen te inspireren.”

Meteen na zijn geboorte werd bij Jan Fennema galgangatresia geconstateerd. Dit is een ziekte waarbij afvalstoffen niet door de lever en darmen worden afgebroken en dus direct in het bloed terechtkomen. ,,Acht weken na mijn geboorte zijn mijn verstopte galwegen, die bovendien vol littekens zaten, verwijderd. De chirurg heeft een nieuwe verbinding tussen de lever en dunne darm gelegd om galvloeistof af te voeren.”

Ondanks de ingreep moest er binnen vijf jaar een transplantatie met een donorlever plaatsvinden. Tegen het einde van die periode bracht een ongeluk de situatie in een stroomversnelling. Onderweg naar school zat de jonge Fennema bij zijn moeder achterop de fiets, toen ze door een auto van achteren werden aangereden. De jongen werd met spoed naar het ziekenhuis in Groningen gebracht, waar door de artsen tijdlang voor zijn leven werd gevreesd. Niet alleen vanwege het enorme bloedverlies, de gebroken ribben en arm, de klaplong en nierfalen, waardoor dialyse nodig was. Fennema stond namelijk nog steeds op de wachtlijst voor een donorleven. ,,Wonder boven wonder kwam die toen beschikbaar. Nu achttien jaar later denk ik dat het ongeluk misschien mijn leven wel heeft gered. Omdat ik op de intensive care lag, kwam ik als eerste in aanmerking voor een donorlever. Er is een enorm tekort aan donoren, zonder dat ongeval was het nog maar de vraag of ik mijn ziekte had overleefd.”

Met mooie sportprestaties hoopt Fennema nu het belang orgaandonatie onder de aandacht te brengen.