In Sardinië heeft Jan Fennema goud en zilver verovert op de European Transplant Games 2018. Een diepe buiging en groots compliment. Hij maakt onderdeel uit van het Dutch Transplant Cycling Team die wedstrijden fietsen in verschillende disciplines.

Dinsdag werd afgetrapt met de individuele tijdrit over vijf kilometer. Met een tijd van 7.32:20 klokte Jan de snelste tijd en won het goud. Daarmee bleef hij zijn directe concurrenten, de Belg Guillemaere (7.52:50) en Spanjaard Arconada Perez (8.29:50) de baas. Een dag later was de wegwedstrijd over 20 kilometer. De weersomstandigheden waren optimaal, zonnig en 28 graden. Het parcours kenmerkte zich door twee scherpe bochten. In de finale ging de strijd wederom tussen Nederland, België en Spanje. Een laatste demarrage van Jan werd door de Spanjaard gepareerd. Met een halve fietslengte voorsprong pakte de Spanjaard het goud, Jan het Zilver en het brons ging naar België.

Najaar 2017

Vorig jaar kwam Jan bij mij met een doel. Meedoen met de European Transplant Games en goud winnen. Duidelijker kon zijn omschrijving niet. Een grote uitdaging voor hem, maar ook voor mij. Hij fietst pas drie jaar en is leverdonor. Nu, acht maanden verder flikt hij het. Goud en zilver op de games! Een periode van voorbereiden, gedrevenheid, onzekerheid en discipline is beloond. Van donor, patiënt naar topsport. Een hele diepe buiging, proficiat!